Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Ienupar

Factorul curativ: fructele false - pseudobacele negre-albastrui.
Afectiuni pentru care se recomanda: edeme renale; guta; reumatism; edeme cirotice; balonari abdominale; bronsite acute si cronice; dispepsii de fermentatie; anorexie; trateaza hepatita cronica, icterul si ciroza; bun remediu pentru bolile de rinichi (insuficienta renala, litiaza renala, insuficienta renala cu retentie de apa); guta, reumatism articular, artrite; steatoza hepatica; varice esofagiene; diabet zaharat; cistite recidivante; obezitate; prostatite cronice; arterioscleroza; viroze recidivante si persistente; poliartrita cronica; dismenoree si leucoree. S-a dovedit activ si prescris impreuna cu alte plante, mai ales cu iarba neagra si frasin, in bolile de ficat.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Ienupar (lat. Juniperus Communis), denumiri alternative: anaperi, archis, bradisor, ceten, cetena, finior, ineper, jireapan, jneap, sinap, turtel, zolovat.
Scurta descriere:
Arbust cu frunze aciculare (ca niste ace), dispuse cate 3 si fructe false - pseudobace.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Ulei volatil (cu pinene, borneol, camfen, cadinen), substanta amara (Juniperina), acizi organici, (gliceric, 1-ascorbic, acetic, malic, formic), rasini.
Diuretic cu actiune directa asupra parenchimului renal; dezinfectant puternic al cailor renale, digestive, respiratorii; tonic-stomachic; carminativ; sudorific si depurativ; usor hipoglicemian si antireumatismal.

Recomandari:

Gemoderivat din ramuri tinere de ienupar: se administreaza inainte de mesele principale, in putina apa, 30-50 picaturi de 2-3 ori pe zi, sau chiar 50-70 picaturi o data pe zi, daca se asociaza cu alte gemoterapice; infuzie din fructe de ienupar: se iau 3-4 lingurite pe zi; decoct din fructe de ienupar sau ulei volatil pentru comprese sau bai contra durerilor reumatismale: se ia in cursul unei zile; se fac bai sau comprese cu decoct (20-30 g la litru); tinctura din fructe de ienupar impotriva balonarii: 20-25 de picaturi de 2-3 ori pe zi (5% in alcool); macerat din fructe de ienupar impotriva problemelor digestive: 20-25 de picatruri de 2-3 ori pe zi; fumigatii din fructe de ienupar pentru dezinfectarea cailor respiratorii, contra guturaiului.

Preparare

Infuzie
Doua lingurite de fructe in 200 ml de apa clocotita. 1/2-1 lingurita la cana.
Decoct
Douazeci de fructe la litru.
Tinctura
20 g macerate timp de 8 zile in 100 ml de alcool.
Macerat
50 de fructe macerate 2-3 zile in 100 ml de alcool, peste care se toarna 1 l de otet, macerandu-se 7-8 zile.
Ulei volatil
Din 10 g ulei de ienupar, in 100 ml alcool.
Fumigatii
Ienupar pus pe jar.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu se supradozeaza, iritand caile renale si producand hematurie.
Este contraindicat in stari inflamatorii acute ale rinichilor sau in sarcina.


Ienupar

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog


FitoterapieTarancuta

Remedii populare

Tuse persistenta la adulti - Se fierbe intr-un litru de apa un gogoloi (bila) de clei de cires alb. Dupa ce se strecoara se adauga 200 gr miere, trei seminte de garoafa si un varf de cutit de Ghimpir. Se va lua din acest amestec cate o lingurita dimineata si seara, inainte de masa.tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale