Terapii Naturiste

Isop

Factorul curativ: partea aeriana (2-3 recoltari).
Afectiuni pentru care se recomanda: afectiuni hepatice, bronsite, astm bronsic, anorexie, hipertensiune arteriala

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Isop (lat. Hyssopus Officinalis).
Scurta descriere:
Subarbust de cultura cu aspect tufos, lignificat la baza, inalt pana la 60-80 cm, cu tulpini muchiate, frunze opuse, lungi de 2-4 cm si inguste de 2-8 mm, flori albastre, roz sau albe, grupate in inflorescente sub forma unor spice: cate 7-9 flori asezate dedesubtul frunzelor superioare.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Ulei volatil, flavone, substante amare, tanin. Expectorant foarte activ, tonic amar, hipotensor, antilitiazic, antiseptic si cicatrizant.

Recomandari:

- infuzie din frunze de isop impotriva hipertensiunii arteriale si a bronsitelor; adjuvant in boala canceroasa si in ciroza hepatica: se beau 2-3 cani pe zi.
Bai sau comprese cu infuzie concentrata impotriva tusei uscate.
- pulbere din planta de isop impotriva astmului, bronsitei: se administreaza o jumatate de lingurita rasa de pulbere de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu putina apa. Tratamentul dureaza minimum doua saptamani si are efecte antiinfectioase puternice, decongestioneaza traiectul respirator, amplifica imunitatea. Se ia, cu un sfert de ora inainte de masa, un varf de cutit de pulbere sau un sfert de pahar de macerat la rece, obtinut din isop. Aceasta planta are calitatea de a inhiba reflexul vomitiv, de a reda apetitul si de a induce chiar o stare de buna dispozitie, fiind un imens ajutor in bolile grave. Contra balonarii, se ia pulberea - cate un sfert de lingurita, inainte de masa.
- macerat din planta de isop impotriva arsurilor la stomac, gastritei, gazelor intestinale
Se consuma maceratul la rece: 2-3 pahare administrate pe parcursul unei zile, inainte de mesele principale si imediat dupa ele. Sau: Se beau 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, de regula inainte de masa.
Se consuma zilnic o jumatate de litru de macerat de isop indulcit cu miere impotriva depresiei, asteniei, nevrozei astenice: tratamentul dureaza minimum 21 de zile si are o actiune tonica psihica.
Adjuvant in schizofrenie: se administreaza, pe parcursul unei zile, doua-trei pahare de macerat la rece, in cure de 2 saptamani, cu o saptamana de pauza.

Preparare

Infuzie
Se usuca partea aeriana a plantei si se opareste in apa, acoperindu-se ulterior vasul cu un capac. Se puna 1 lingurita la o cana.
Infuzie concentrata - 1 lingura la 100 ml de apa.
Pulberea
Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica a partilor aeriene uscate ale plantei, urmata de cernere (prin sita pentru faina alba), pentru indepartarea resturilor nemacinate.
Maceratul la rece
Se pune o lingurita de planta maruntita intr-un pahar de apa si se lasa la temperatura camerei, sa macereze de seara si pana dimineata, cand se filtreaza.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

In cazul persoanelor care sufera de epilepsie, nu se vor administra mai mult de doua grame de isop pe zi, iar un tratament cu isop nu va dura in aceste cazuri mai mult de doua saptamani, cu o saptamana de pauza. In cazul bolilor respiratorii, isopul nu va fi folosit in fazele congestive extreme.


Isop

© Editura Fidelia
27.02.2007Doctor

Sfaturi diverse

Cobaltul este, de asemenea, un oligoelement esențial. Este răspândit în întregul organism. În cantități mai mari se află în ficat, rinichi, cord și vasele sangvine. În organism, calea cea mai normală de pătrundere este alimentația. Cel mai important în acest proces este consumul de lapte crud, proaspăt muls. Se întâlnește în spanac, varză și alge. Alături de fier și cupru, cobaltul intervine direct în procesul de formare a hematiilor. Un rol important în menținerea integrității sistemului nervos și, îndeosebi, a celui vegetativ-simpatic. Intervine direct în procesul de creștere al organismului. Lipsa cobaltului în organism favorizează apariția anemiei pernicioase. Alimentația vie, echilibrată și variată, menține o sănătate perfectă, fără nici un fel de medicamente, la copii, adulți și vârstnici.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale