Terapii Naturiste

Lemn dulce

Factorul curativ: frunzele si radacina.
Afectiuni pentru care se recomanda: reumatism, artrite, dismenoree, ulcer gastric, traheita, faringita, bronsita, constipatie, calculoza renala si biliara, hirsutism, infertilitate, reactii alergice, matreata.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Lemnul dulce (lat. Glycyrrhiza glabra), denumiri alternative: ciorang, cioranglav, firuta, iarba dulce, iarba tare, radacina dulce.
Scurta descriere:
Planta de cultura bienala sau perena, viguroasa (inalta pana la 2 m), si puternic ramificata, cu frunze mari, adanc divizate, spinoase, albicioase, flori mari, rosii-violacee.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Cinarina, acid clorogenic, polifenoli, flavonozide, principiu amar (cinaropicrina), mucilagii, taninuri, acizi organici, saruri de potasiu si magneziu; glicirizina, flavonoide, hormon estrogen steroidic, vitamine din grupa B.
Fluidificarea secretiilor traheobronhice si faringiene, diuretic, antispasmodic, antiinflamator, antiulceros, actiune estrogena, laxativ.

Recomandari:

- tinctura din planta de lemn-dulce impotriva osteoporozei, tulburari de premenopauza, reumatismului, infertilitatii, reactiilor alergice, hirsutism.
Reactii alergice - timp de 10 zile, se iau 2-4 lingurite pe zi.
Osteoporoza (prevenire si combatere) - cate 3 saptamani, cu 2 saptamani de pauza, se ia cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi. Acest preparat este foarte bogat in estrogeni naturali, substante hormonale care favorizeaza la femei asimilarea calciului si mentinerea densitatii osoase normale.
Tulburari specifice premenopauzei (bufeuri, transpiratie, iritabilitate) - timp de 3 luni, se iau in fiecare zi 3-4 lingurite de tinctura, timp de 2 saptamani, dupa care se face o saptamana de pauza, apoi se reia administrarea preparatului pentru 2 saptamani etc.
Hepatita virala de tip A, B, C
Reumatism, reumatism degenerativ - tinctura, 3-4 lingurite pe zi, in cure de 21 de zile, cu 10 zile pauza. Tinctura de lemn-dulce stimuleaza productia de hidrocortizon de catre corp, substanta care reduce rapid inflamatia tesuturilor, ea fiind de altfel frecvent folosita si in terapia alopata. Planta stimuleaza producerea de catre corp a cortizonului natural, ceea ce justifica si utilizarea sa in lupusul eritematos, ca tratament de sine statator sau ca adjuvant.
Infertilitate la femei, frigiditate - se face o cura cu tinctura de lemn-dulce, din care se iau 3-4 lingurite pe zi, pe o perioada de 14 zile, cu 14 zile de pauza. Tratamentul da rezultate mai ales in cazurile de amenoree (absenta ovulatiei), precum si in infertilitatea sau in frigiditatea care apare la femei cu valori crescute ale testosteronului (hormonul masculin).
- pulbere din planta de lemn-dulce impotriva hepatita virala, al ulcerului gastric.
Se administreaza o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba cateva minute, dupa care se inghite cu apa. Gastrita hiperacida, ulcerul gastric si duodenal - planta se administreaza sub forma de pulbere: jumatate de lingurita, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
- infuzie combinata din planta de lemn-dulce impotriva tusei uscate si a bronsitelor, impotriva matretei
Tuse uscata, tuse iritativa, bronsita acuta si cronica - se face gargara cu infuzie combinata de lemn-dulce si se beau 1-2 cani din acest preparat pe zi. Tratamentul se face vreme de 10 zile. Matreata si iritatii la nivelul pielii capului - dupa spalarea normala a capului, se face o inmuiere a parului vreme de cinci minute, intr-un lighean, cu infuzie de lemn-dulce.

Preparare

Tinctura
Este cel mai eficient preparat pe baza de lemn-dulce, care pune foarte bine in valoare proprietatile hormonale ale acestei plante. Se obtine prin macerarea a 10 linguri de planta maruntita, in jumatate de litru de alcool de 70 de grade, vreme de doua saptamani, intr-un borcan inchis ermetic. Dupa trecerea acestui interval de timp, continutul borcanului se filtreaza prin tifon, iar tinctura se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi.
Pulberea
Se obtine prin macinarea radacinilor uscate cu rasnita electrica de cafea.
Infuzia combinata
Se obtine prin punerea la macerat a 3-4 lingurite de lemn-dulce intr-o cana de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza. Extractul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa clocotita si se lasa sa se raceasca. Dupa racire, infuzia se filtreaza, iar in final se combina cele doua extracte, obtinandu-se astfel un preparat ce poate fi folosit atat intern, cat si extern.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

In primul rand nu va fi administrat perioade lungi de timp, fara intrerupere. O cura nu trebuie sa dureze mai mult de 4, maximum 6 saptamani, urmate de 2-3 saptamani de pauza. In cazul folosirii unor doze mai mari de 12 grame zilnic, o cura nu va dura mai mult de 3 saptamani, cu 3 saptamani de pauza. In cazul femeilor care fac tratamente de infrumusetare, contra simptomelor menopauzei ori impotriva sterilitatii, este ideala o combinatie intre lemnul-dulce, semintele de marar si iarba de cretisoara - pentru mentinerea echilibrului hormonal la femei, deopotriva puternica si echilibranta.
Administrarea de lemn-dulce este contraindicata in cazurile de hipertensiune grava, sarcina (poate produce nasterea prematura), boli tumorale in faze foarte avansate, hipotiroidie pronuntata, ciroza avansata, boli biliare aflate in faza acuta. Persoanele care fac tratamente cu medicamente care contin digoxina nu vor lua intern lemn-dulce. Persoanele cu probleme cardiace care iau lemn-dulce, vor lua si suplimente nutritionale pe baza de potasiu, intrucat nivelul acestuia scade la administrarea acestei plante.


Lemn dulce

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Leac pentru hepatită și colecistită - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Siminoc, Mentă și semințe de Coriandru, luate în proporție de 2:2:1. Peste o lingură de amestec se toarnă 400 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de 30 de minute și se strecoară. Se administrează câte 100 ml de infuzie de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale