Factorul curativ: capsulele recoltate inainte de maturitate, fara seminte
Afectiuni pentru care se recomanda: colite, insomnii
Denumirea uzuala: Macul de gradina (lat. Papaver somniferum).
Scurta descriere:
Planta erbacee, care se cultiva in scop medical, alimentar si ornamental. Tulpina atinge inaltimea de 1-1,5 m, este dreapta si putin ramificata in partea superioara. frunzele sunt mari, alungit-ovale, cele superioare si oblungi, cele inferioare. Caliciul este format din 2 sepale care cad cand se deschide floarea, corola are 4 petale rotunde sau obovat-ovale. Fructul este o capsula ovoida sau sferica, de culoare verde-cenusie, devin galben-brune la maturitate.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Latex, alcaloizi (morfina, narcotina, narceina, papaverina).
Sedativ, hipno-analgetic, variabil din cauza continutul diferit de morfina al capsulelor.
Numai in uz extern: decoct sau infuzie, ca analgetic si calmant, in spalaturi si gargare.
Decoct - se pun la fiert capsulele cateva minute, se scurge zeama de pe ele si se bea, in doze mici.
Nu se utilizeaza pentru uz intern, din cauza ca continutului diferit de morfina, putand produce chiar moartea. Trebuie evitata in special utilizarea lor in tratamentul copiilor, nici cel putin pentru gargara.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Sfaturi diverse
Soia conține substanțe care protejează ficatul de acțiunile degradante ale diferitelor toxine, inclusiv a celor cu proprietăți cancerigene. Prin consumul de soia în alimentație, se micșorează nivelul colesterolului în sânge, ceea ce previne atât scleroza cât și infarctul miocardic. Produsele de soia pot fi folosite în terapia complexă a arterosclerozei și a diabetului.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale