Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Matraguna

Factorul curativ: radacina, frunzele
Afectiuni pentru care se recomanda: astm, bronsite astmatiforme, stari de greata.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Matraguna (lat. Atropa belladona).
Scurta descriere:
Planta robusta, inalta pana la 2 m, lemnoasa la baza si bogat ramificata, matraguna creste in padurile umbroase, in poieni si in padurile de fag din regiunile muntoase. Are radacini groase, tulpina aeriana, ramificata, de culoare verzuie, are frunze ovale si mari, la baza, in timp ce cele superioare sunt dispuse cate doua la un loc. Florile sunt solitare, dedesubtul frunzelor si hermafrodite. Acestea atarna ca niste clopotei. Florile sunt de culoare brun-violeta sau roscata la exterior si brun-galbuie cu vinisoare violete la interior. Fructul este o baca ce ajunge la maturitate de marimea unei cirese, avand culoarea neagra lucioasa.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Alcaliozi cu nucleu troptanic, l-hiosciamina si belaradina cu nucleu pirolidinic.
Inhiba terminatiile nervoase parasimpatice, excita sistemul nervos central, accelereaza ritumul cardiac, provoaca midriaza, dilata bronhiile, diminueaza secretiile si peristaltismul intestinal.

Recomandari:

Pulbere de frunze
Se administreaza in pilule (0,05 odata si 0,30 gr in 24 de ore) in astm, bronsite astmatiforme, ca antispastic intestinal, pentru a scadea secretiile digestive si ca antivomitiv.

Preparare

Se achizitioneaza din farmacii.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu se administreaza decat sub stricta supraveghere medicala si numai cu prescriptie.


Matraguna

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog


Fitoterapie



Tarancuta

Remedii populare

Vindecarea ulcerului gastric, duodenal si a gastritelor - Compozitie: 60 ml apa (doua linguri de supa), o lingura de malai cernut foarte fin, o lingura de miere de albine nefalsificata. Se pune apa la fiert intr-un ibric, se pune faina de malai si se freaca la foc mic circa un minut. Se ia de pe foc, se adauga mierea de albine si se amesteca pana ce se obtine o pasta perfect omogena. Se consuma calduta, dimineata, pe stomacul gol. Efectul tratamentului se simte dupa consumarea a circa 400 g miere de albine. In timpul tratamentului, nu se consuma bauturi alcoolice.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale