Terapii Naturiste

Mesteacan

Factorul curativ: se folosesc muguri, seminte si seva de mesteacan.
Afectiuni pentru care se recomanda: perfect pentru reglarea sistemului nervos (tonic) si tratarea bolilor de rinichi. De asemenea, curata organismul de toxine.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Mesteacan (lat. Betula verrucosa, Betula alba), denumiri alternative: mastacin, mastacan, mestecanas.
Scurta descriere:
Arbore inalt pana la 30 de m, cu frunzis rar, luminos, flori unisexuate grupate, scoarta alba si neteda, care se exfoliaza specific in fasii circulare.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Saponine, substante amare, mucilagii, tanin, ulei volatil, betulina, alantoina, acid cafeic. Diuretic puternic cu eliminare masiva de acid uric, colesterol si alte toxine, depurativ, antiinflamator articular si cutanat, coleretic, tonic capilar.
Mugurii se folosesc la rinite, rinofaringite, sindroame nefritice, reumatism, rahitism, carente minerale, boala Scheuermann.
Semintele sunt tonice ale sistemului nervos, fiind indicate in neurastenie, dificultati de concentrare, pierderi de memorie, astenia mentala a varstnicilor, sindrom depresiv.
Seva este indicata in litiaza renala, cistite cronice si recidivante, albuminurie, sindrom cardiorenal, boala artrozica, guta, hipercolesterolemie, stomatite, gastrite, calvitie precoce, celulita, piele cu elasticitate pierduta, dermatoze.

Recomandari:

- macerat din muguri, seminte si seva pentru afectiuni rematismale, renale; surmenaj, pierderi de memorie; inflamatii articulare, renale, conjunctivite.
Produsele pe baza de mesteacan se administreaza diferit.
Gemoderivatul din muguri: 30-50 picaturi, de 2-3 ori pe zi, in tulburari de crestere; 50-70 picaturi, de 1-2 ori pe zi, in caz de afectiuni reumatismale si renale. Gemoderivatul din seminte: 50 picaturi, de 2 ori pe zi, in caz de surmenaj, pierderi de memorie. Se indica in special pentru tinerii care au de sustinut examene dificile. Gemoderivatul din seva: 50 picaturi, de 2 ori pe zi, ca diuretic, in hiperuricemie, hipercolesterolemie, inflamatii articulare, renale si conjunctivale.
- infuzie din muguri pentru diferite afectiuni Retea 1: Cate 2-3 cani pe zi, pentru uz intern. Pentru uz extern, solutia trebuie sa fie de 3-4 ori mai concentrata.
Retea 2: Se bea la intervale de 3-4 ore. Mesteacanul se poate asocia cu brad, maces si coacaz negru in rinite, rinofaringite; doar cu brad, in tulburari de crestere; cu fag in tulburari de metabolism. Infuziile din frunze de mesteacan sunt bune contra gutei, reumatismului si calculilor renali.

Preparare

Infuzie
Reteta 1: 1-2 lingurite la cana, la care se adauga la racire un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, lasandu-se 6 ore in repaus.
Reteta 2: 4-5 lingurite la 200 ml apa clocotita; dupa strecurare, se adauga un varf de cutit de bocarbonat de sodiu pentru a nu se anula efectul acidului betuloretinicm, care franeaza diureza.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Mesteacan

© Editura Fidelia
27.02.2007Doctor

Sfaturi diverse

Zincul se găsește în cantități mari în prostată, pancreas, oase, rinichi, ficat, piele, mușchi, hematii (globulele roșii). El este procurat în organism din alimentele vegetale și animale. Cel mai importante sunt: ouăle, laptele, boabele de cereale, semințele de dovleac, drojdia de bere etc. Fructele și legumele conțin mai puțin zinc. Acest mineral, odată pătruns în organism, participă la desfășurarea numeroaselor procese fiziologice, prezența sa, în acest caz, fiind obligatorie. Zincul pătrunde în constituția enzimelor care favorizează digestia, absorbția și sinteza intestinelor, oxidarea alcoolului, formarea și degradarea depozitelor de glucoză, maturizarea osoasă, funcționarea sistemului vascular.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale