Terapii Naturiste

Nalba

Factorul curativ: frunzele si florile
Afectiuni pentru care se recomanda: bronsite, faringite, tuse; furuncule.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Nalba de padure (lat. Malva silvestris).
Scurta descriere:
Planta erbacee, bianuala sau vivace, care creste pe langa drumuri, garduri si locuinte. Are radacina pivotanta, tulpina sa e dreapta si inalta pana la 1 m. frunzele sunt lung petiolate, palmat lobate cu 5-7 lobi, cu marginea inegal dintata si acoperite cu peri. Florile sunt mari, regulate, hermafrodite, de culoare roz-violacee si cu vinisoare violete, grypate cate 2-3. Infloreste toata vara.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Mucilagii.
Emolienta, behica, antidiaretica, antiinflamatorie.

Recomandari:

Radacinile se recolteaza toamna si se usuca decorticate. Frunzele se recolteaza inainte de inflorire, iar florile in timpul infloririi si ambele se usuca la umbra.
Macerat la rece - se administreaza in tratamentul inflamatiilor mucoaselor cailor respiratorii si digestive - 1-2 cani pe zi; pentru uz extern - gargara deoarece este antiinflamator.
Infuzie - ca emolient si in gargara: 1-2 cani pe zi. Favorizeaza aparitia dentitiei la copii.

Preparare

Macerat la rece - se adauga apa (250 ml) peste frunze si flori si se lasa la amcerat cateva zile. Apoi, se strecoara.
Infuzie - se oparesc frunzele si florile cu apa fierbinte. Se aseaza un capac deasupra.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Nalba

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Cum se previne gripă (sirop de ceapă) - Se curată cinci Cepe mari, se taie felii subțiri și se pun într-un castron, cu opt linguri de miere. Se lasă o zi și o noapte, amestecând cât se poate de des. Se lasă un sirop care se strecoară, se pune într-o sticlă cu dop și se ține la frigider. Doză: câte o linguriță, de trei-patru ori pe zi.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale