Terapii Naturiste

Napraznic

Factorul curativ: partile aeriene (recoltate la inceputul infloririi).
Afectiuni pentru care se recomanda: contuzii; stomatite, afectiuni bucofaringiene; tuberculoza; diabet.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Napraznic (lat. Geranium robertianum).
Scurta descriere:
Planta bianuala, inalta de 25-60 cm, ramificata tufos, cu nuante rosiatice, miros patrunzator, respingator (care ii da si numele). Are o radacina pivotanta, slaba, iar tulpinae cilindrica, frageda si peri glandulosi. Frunzele au un contur triunghiular cu lungime de 3-6 (9) cm. Fructul este o capsula alungita, pana l 2 cm, ascutita spre varf. Infloreste in perioada iulie-septembrie. Perioada optima de recoltare este la inceputul infloririi. Se recolteaza intreaga parte foliata.Plantele se curata de frunze si cioturile periolurilor, se aseaza in strat subtire la umbra sau in uscator, la 40-50 grade C.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Geraniina - ulei volatil; tanoizi; acid elagic; rezine.

Recomandari:

Infuzie si extract fluid - utilizate in stomatite si infectii bucofaringiene - se bea o cana pe zi.
Pentru uz intern: tuberculoza si diabet.
Ca astringent antidiareic.

Preparare

Infuzie din 1/2 lingurita de produs la o cana de apa clocotita.
Extern: gargara, comprese, bai cu fiertura de planta.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu se depaseste doza recomandata deoarece se pot produce intoxicatii grave, nu se administreaza la copii si femei gravide!


Napraznic

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Traumatisme - Se fierbe îndelung 1/2 kg Fasole albă uscată. Boabele răsfierte se strivesc și se aplică pe locul bolnav bandajându-se pe deasupra cu o pânză de bumbac. Bolnavul va dormi peste noapte cu acest pansament. Se vor evita rănile deschise.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale