Terapii Naturiste

Nuc

Factorul curativ: fructele, coaja interioara (foita subtire, uscata)
Afectiuni pentru care se recomanda: efect intineritor, reglator al activitatii hormonale, protector al pielii (vitamina E); vitamina F favorizeaza asimilarea celei dintai; accident vascular; boli de piele; constipatie; diabet; hipertiroidie; anorexie; sterilitate, impotenta.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Nuc (lat. Juglans Regia), denumiri alternative: nucar, nuc nuc costeliv.
Scurta descriere:
Cunoscut arbore fructifer, foarte viguros, cu flori unisexuate.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Miezul de nuca este unul dintre cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute. Este un inlocuitor perfect al carnii, mai bun si decat soia, atat de in voga astazi. Miezul de nuca dat prin masina de tocat inlocuieste perfect carnea tocata in aproape orice, de la chiftele la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea ca valoare calorica, avand o toxicitate de cateva ori mai mica si fiind foarte usor digerabila. In raport cu sora sa aluna, nuca e mai greu digerabila, dar si mai consistenta, mai puternica din punct de vedere energetic.
Ca medicament, nucile sunt acum mai putin cunoscute, desi odinioara erau la concurenta cu plantele medicinale. In prezent, este recunoscuta actiunea lor vitaminizanta, fiind de retinut prezenta vitaminei E, cu efect intineritor, reglator al activitatii hormonale, protector al pielii, alaturi de vitamina F, care favorizeaza asimilarea celei dintai. In plus, nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc, motiv pentru care este folosita in tratarea bolilor vasculare, a tulburarilor de crestere si maturizare, a deficientelor imunitare.

Recomandari:

- miezul de nuca pentru consum, impotriva diferitelor afectiuni:
Accident vascular: consumul regulat de nuci neprelucrate termic intareste vasele de sange si previne, mai ales la persoanele in varsta, ruperea lor.
Bomboane: Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineata.
Boli de piele: miezul a 20-30 de nuci, consumate zilnic. Consumul de nuci este indicat ca tratament in sine contra psoriazisului, a eczemelor alergice rebele, a infectiilor cu ciuperci la nivelul pielii.
Constipatie: se consuma miezul a patru nuci prajite usor, la zece minute dupa ce s-au consumat unu-doua pahare de compot de prune sau doua linguri de miere lichida cu apa. Tratamentul se face pe stomacul gol.
Diabet: nucile sunt foarte sarace in zahar, ceea ce le face un aliment de baza in diabet. Nucile au chiar si o actiune usor hipoglicemianta, contribuind la ameliorarea acestei afectiuni.
Greutate corporala sub cea normala: datorita continutului mare de grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul atunci cand sunt consumate in cantitati mari, nucile sunt o piesa de baza in curele de ingrasare.
Hipertiroidie: nucile au un efect reglator asupra activitatii tiroidei si, in plus, aduc un aport considerabil de calorii.
Sterilitate, impotenta: aportul de vitamina E, prezenta unor substante reintineritoare, care protejeaza si curata vasele de sange, fac din nuci un aliment foarte indicat in tratamentul acestor doua afectiuni.
- suc din coaja verde de nuca impotriva negilor Se aleg numai fragmentele tari, verzi; coaja moale, galbena sau negricioasa se arunca. Cojile se usuca in strat subtire.
Negii se usuca si cad daca sunt frecati de trei ori pe zi cu sucul de coaja verde de nuca, vreme de doua-trei saptamani.
- decoct din coaja verde de impotriva albirii parului
Parul albit prematur - poate fi innegrit temporar prin frecarea cu coji verzi de nuca sau prin ungerea cu un decoct foarte concentrat.
- macerat din coaja verde impotriva inflamatiilor in gura si in gat, amigdalita: se fac gargare si clatiri ale gurii cu acest preparat diluat cu apa.
Leacuri populare:
- pasta din miez impotriva pierderii sarcinii Femeile trebuie sa ia 10 miezi de nuca pe care sa ii piseze impreuna cu o lingurita de seminte de castraveti. Se inghite acest amestec cu un pahar de apa de izvor. Eeczemele infectioase care produc mancarimi) trec daca sunt unse noua zile la rand cu miez de nuca proaspat pisat, amestecat cu ulei de floarea-soarelui (presat la rece).
Colicile abdominale la copii - miez de nuca bine uscat, amestecat cu putin piper.
Tuberculoza osoasa se trateaza cu miez de nuca, ce se mesteca bine in gura si apoi se aplica direct pe locul afectat, infasurandu-se cu o frunza si lasandu-se sa stea o vreme, minimum un ceas.

Preparare

Bomboane
- 3 miezuri de nuca pisate, o lingurita de polen de albine si doua linguri de miere de albine se amesteca foarte bine, modelandu-se sub forma unor bomboane.
Decoct
O mana de coaja verde se fierbe vreme de cinci minute intr-o cana de apa, dupa care se lasa la racit. Aceasta "vopsea naturala" poate fi folosita si pentru barba carunta a barbatilor.
Macerat
O mana de coji uscate se maruntesc bine si se adauga peste ele o jumatate de litru de rachiu de drojdie, cu care se lasa sa se macereze vreme de zece zile, dupa care se filtreaza.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Nuc

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Răceală severă - Se pisează mărunt 10 foi de Tutun uscat, se amestecă cu miere și țuică tare de casă. Amestecul se unge pe o compresă care se aplică pe mijlocul bolnavului.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale