Terapii Naturiste

Obligeana

Factorul curativ: rizomul.
Afectiuni pentru care se recomanda: tonic aperitiv (stimuleaza pofta de mancare).

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Obligeana (lat. Acorus calamus).
Scurta descriere:
Planta erbacee, vivace, originara din India. In tara noastra e putin raspandita, pe langa mlastini si ape statatoare - judetul Timis, cateva judete transilvane si in nordul Moldovei.Are un rizom gros, lung de circa 1 m, o tulpina aeriana ce poate atinge 1,5 m. Are o singura frunza, lunga de 20-80 cm, iar fructul are forma unui stiulete (spadice). De la ea se intrebuinteaza doar rizomul, de culoare brun rosiatica, cu miros aromatic si gust amar aromat.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Ulei volatil (azarona), tanin si aubstanta amara - acorina.
Stimulent al secretiilor gastro-intestinale, proprietati antibacteriene si insecticide.

Recomandari:

Macerat apos - eupeptic-amar, stimulent gastric.
Decoct - 2-5%: se iau 3 linguri de ceai pe zi, inainte de mesele principale.

Preparare

Vin din radacina - 100 g de radacina maruntita se lasa la macerat 8 zile in 1 l de vin rosu, se strecoara si se adauga lichidul rezultat, completat la volumul initial cu vin, 100-200 gr zahar.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Obligeana

© Editura Fidelia
27.02.2007



Tarancuta

Remedii populare

Leac pentru insomnie, palpitații și agitație nervoasă - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Talpa-gâștii, flori de Păducel și rădăcini de Valeriană, luate în cantități egale. Peste o lingură de amestec se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de o oră și se strecoară. Infuzia se bea călduță, câte 50 ml de patru ori pe zi, înainte de mesele principale și înainte de somn.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale