Factorul curativ: germeni, tarate
Afectiuni pentru care se recomanda: hepatita; hipotensiune; diaree, dizenterie, febra tifoida; atonie gastrica, intestinala, probleme de digestie; tuberculoza, bronsita cronica.
Denumirea uzuala: Orz (lat. Hordeum vulgare).
Scurta descriere:
Face parte din Familia Gramineae. Pe axa spicului, la fiecare calcai sunt cate trei spiculete uniforme.
Aceasta cereala cu boabele tari este printre primele plante cultivate pe Terra, cu 4000 de ani in urma ea fiind intalnita pe mari suprafete, din Egipt si pana in India. In China, este considerata una dintre cele cinci plante sfinte, fiind folosita atat ca aliment, cat si ca baza pentru o gama impresionanta de medicamente naturiste.
In Europa, orzul e consumat in cantitati tot mai mari in ultimii ani ca suc si sub forma de fulgi, obtinuti prin presare la rece. Acesti fulgi sunt foarte usor digerabili si pastreaza practic nealterate proprietatile terapeutice ale boabelor de orz, proprietati care vom vedea ca nu sunt deloc de neglijat.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Efect drenor hepatic, ajuta la regenerarea celulelor.
- fulgi de orz pentru consum impotriva anumitor afectiuni:
Hepatita de toate tipurile, sechelele posthepatice si hepatita cronica evolutiva - fulgii de orz au efect drenor hepatic si ajuta la regenerarea celulelor din ficat.
Hipotensiunea - consumul regulat de fulgi de orz mareste pe cale naturala tensiunea arteriala, fara a aparea riscul hipertensiunii, tensiunii arteriale oscilante sau al palpitatiilor.
Ischemiei cardiaca - de asemenea, orzul este cunoscut pentru efectele sale de prevenire a acestei boli
Diaree, dizenterie si febra tifoida (adjuvant) - se consuma fulgi de orz in amestec
Atonia gastrica si intestinala, probleme de digestie si apetit la persoanele sedentare - se consuma dimineata si seara cate o farfurie
Tuberculoza, bronsita cronica - Se consuma aceasta combinatie usoara, foarte hranitoare si cu efecte de stimulare a imunitatii, la micul dejun si cina.
Pentru consum
Au un efect foarte bun mai ales preparati cu miere de albine si fructe; se mai pot prepara cu miere, lapte fierbinte; sau ca musli (combinati cu fructe).
Reteta 1: impotriva diareei si febrei tifoide - se consuma fulgi de orz in amestec cu infuzii indulcite din plante, cum ar fi menta, busuiocul, ceaiul negru.
Reteta 2: pentru atonie gastrica si intestinala - fulgi de orz combinati cu fructe acrisoare, taiate marunt (mere, grapefruit, afine, catina, coacaze) si miere.
Reteta 3: pentru tuberculoza si bronsita bronica - fulgii de orz sunt amestecati cu lapte fierbinte, miere si un varf de cutit de pudra de ghimbir.
Nu exista.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Remedii populare
Leac analgezic și antiinflamator pentru boli ale gâtului - Se prepară un amestec din scoarță de Stejar și Flori de tei, luate în proporție de 2:1. Peste două linguri de amestec se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de 15 minute și se strecoară. Se administrează câte 100 ml infuzie, de două ori pe zi.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale