Factorul curativ: fulgi, germeni
Afectiuni pentru care se recomanda: hipotiroidie, sterilitate si impotenta, nisip (microlitiaza) la vezica biliara si rinichi, sensibilitate la raceli la persoanele meteosensibile
Denumirea uzuala: Ovaz (lat. Avena sativa).
Scurta descriere:
Face parte din Familia Gramineae, alaturi de grau, orz, orez, secara, porumb, etc. Spiculetele biflore sunt grupate in panicule laxe si mari.
Intr-o scriere antica se arata ca dacii si germanii erau printre singurele popoare care foloseau aceasta cereala ca aliment de baza. Mai tarziu, in Evul Mediu, populatiile nordice din Europa au adoptat si ele ovazul, care este un excelent energizant in perioadele cu vreme rece si umeda. In prezent, el este larg folosit sub forma de fulgi, care sunt mai digerabili si mai gustosi decat cei de orz.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
- ovazul este un excelent stimulent al functiei tiroidiene si nu numai.
- fulgi de ovaz pentru consum, in: hipotiroidie, sterilitate si impotenta, nisip (microlitiaza) la vezica biliara si rinichi, sensibilitate la raceli la persoanele meteosensibile; adjuvant in sterilitate si impotenta
Studii recente arata ca la popoarele care consuma cantitati mari din aceasta cereala, varsta medie la barbatii care ajung la andropauza este mult mai ridicata, iar fertilitatea se mentine pana la varste impresionante.
Sensibilitate la raceli la persoanele meteosensibile - consumul regulat de fulgi de ovaz mareste rezistenta la variatiile bruste de clima, mai ales la racire, intarind sistemul imunitar si conferind un tonus psihic foarte bun.
- macerat din fulgi impotriva nisipului (microlitiaza) la vezica biliara si rinichi; util si in diabet, guta si hepatita, ca adjuvant.
- ceai din fulgi impotriva starilelor de astenie, surmenaj si somnolenta, pentru tratarea pietrelor la rinichi, a gripei si a unor disfunctii sexuale la barbati.
Fulgii de ovaz vor fi introdusi pe termen lung in dieta persoanelor suferinde de aceste afectiuni. Suplimentar, se bea pe parcursul unei zile un "ceai" de fulgi de ovaz - fulgi fierti in apa, se bea lichidul obtinut. Acest preparat are efecte stimulente foarte puternice.
Macerat
- 4 linguri rase de fulgi de ovaz se fierb la foc mic intr-un litru de apa vreme de 20 de minute, dupa care se filtreaza. Se consuma acest decoct pe parcursul unei zile, o cura durand 14 zile.
Ceai
Obtinut din 7 linguri de boabe fierte vreme de jumatate de ora intr-un litru de apa
Nu exista.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Sfaturi diverse
Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Pentru copiii până la 1 an, nevoile zilnice sunt de 0,7 grame, 1 gram până la 10 ani, 1,2 grame între 10 și 12 ani, 1,4 grame între 12 și 18 ani. În timpul sarcinii se recomandă 1,2 grame calciu zilnic, iar în perioada de lactaţie 1,3 grame zilnic. Cele mai bogate produse în calciu sunt: toate produsele lactate, gălbenușul de ou, legumele (inclusiv fasolea verde și boabele), mazărea (boabe), morcovii, țelina, gulioarele, castraveții, varza, fructele (îndeosebi merele), cerealele, floarea soarelui etc.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale