Terapii Naturiste

Patrunjel

Factorul curativ: radacina, frunze.
Afectiuni pentru care se recomanda: cancer, rahitism, tuberculoza, afectiuni oculare; intarzie imbatranirea; litiaza biliara; ciroza hepatice; celulita, pletora; atonie digestiva; conjunctivita; blefarita.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Patrunjel (lat. Petroselinum hortense).
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Acest modestcondiment este extraordinar de bogat in elemente pretioase. Contine la suta de grame:
- vitamina C - 100-200 mg (lamaia contine 100 mg);
- provitamina A - 60 mg (morcovul contine 2-14 mg);
- calciu - 240 mg; - fier - 19,2 mg.
Este un excelent antiseptic al sangelui si al intestinului si se pare ca previne cancerul. Prin calciul pe care-l contine, este un bun echilibrant si, in consecinta, foarte indicat in cazurile de rahitism sau tuberculoza, factor antianemic, prin fierul pe care-l contine, bun remediu in afectiunile oculare, prin aportul de provitamina A, intarzie imbatranirea.

Recomandari:

- suc din frunze impotriva litiazei biliare (pietre la vezica biliara): se beau zilnic, pe stomacul gol, 2-3 pahare de suc de patrunjel verde.
Impotriva cirozei hepatice (adjuvant): se administreaza cu jumatate de ora inainte de fiecare masa un pahar de suc din frunze de patrunjel pe stomacul gol. Tratamentul se face trei saptamani, cu o saptamana de pauza.
Impotriva blefaritei, conjunctivitei: se pun pe ochi comprese cu suc din frunze de patrunjel, care se tin astfel vreme de 20-30 de minute. Tratamentul se face minimum sapte zile la rand.
- salata din frunze crude impotriva celulitei, pletora (vinisoare rosii): se consuma impreuna cu doua felii de paine prajita, inainte de masa de dimineata si de seara.
Impotriva atoniei digestive: se consuma salata descrisa mai sus, cu jumatate de ora inainte de mesele principale.
Pentru a beneficia la maximum de efectele echilibrante si tamaduitoare ale verdeturilor, respectati sfaturile urmatoare:
- consumati-le in stare proaspata si neprelucrate termic;
- doza de zarzavat sa fie suficient de mare si administrata zilnic (asa incat sa se declanseze si sa se mentina fenomenele dorite in organism);
- tratamentul sa fie asociat cu un regim lactovegetarian cat mai pur, care sa potenteze actiunea remediilor verzi.
Asezonati toate mancurile cu patrunjel.

Preparare

Suc
Se spala frunzele, se usuca si se storc in storcatorul de fructe.
Salata
Se face o salata numai din patrunjel (frunze) taiat foarte fin, suc de lamaie, putin ulei si eventual o rosie taiata marunt.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Patrunjelul agraveaza durerile de cap, iar sucul este contraindicat femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza. Consumarea lui duce la eliminari in exces de potasiu, care trebuie recuperat consumand alimente bogate in acest element.


Patrunjel

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Păpădia, ca valoare nutritivă, se situează cu mult înaintea lăptucii, spanacului, roșiei. Conține 45 calorii la 100 g produs, numeroase elemente minerale, enzime, vitamine. Este foarte indicată în curele timpurii de primăvară.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale