Factorul curativ: muguri
Afectiuni pentru care se recomanda: in tratarea afectiunilor laringelui, traheei si a bronhiilor; in tratamentul pleuritelor si pneumoniilor; afectiunile laringelui si traheei; cistite cataracte, uretrite, pielite; reumatism cronic; artroze generalizate, spondiloze, osteoporoza senila, intarzierea consolidarii locurilor fracturate.
Denumirea uzuala: Pin (lat. Pinus sylvestris).
Scurta descriere:
Ajunge pana la 40-50 de metri inaltime, are tulpina si ramurile rosii-caramizii. Frunzele sunt lungi 4-6-7- cm, grupate cate doua, sunt verzi-albastrui sau verzi-cenusii.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Datorita uleiurilor esentiale, taninului si vitaminei C, pe care le contin, mugurii de pin vindeca spectaculos bolile aparatului respirator si sunt cicatrizanti.
- ulei din muguri pentru inhalatii impotriva diferitelor afectiuni
Uleiul esential este antiinflamator, expectorant, antiseptic, fluidifiant al secretiilor bronsice, sedativ al tusei, dezinfectant al cailor respiratorii si diuretic. A dat rezultate bune in vindecarea afectiunilor laringelui, traheei si a bronhiilor. Mai este indicat si in tratamentul pleuritelor si pneumoniilor. Pentru afectiunile laringelui si traheei se foloseste sub forma de inhalatii. El se mai foloseste in cistite cataracte, uretrite, pielite; reumatism cronic - se mai prescrie in reumatism cronic degenerativ, artroze generalizate, spondiloze, osteoporoza senila, intarzierea consolidarii locurilor fracturate. Da rezultate si daca este utilizat impreuna cu alte plante.
De exemplu, cu coacaz negru, vita-de-vie, mur - in reumatism cronic degenerativ, artroze generalizate; cu iedera in spondiloze, artroze vertebrale; cu mur in gonartoze; cu mur, merisor, sequoia in osteoporoza senila; cu brad alb in fracturi patologice si intarzierea consolidarii fracturilor.
- tinctura din ace impotriva tusei, cistitei, uretritei
Este un dezinfectant puternic. Luati cate 5-10 picaturi pe zi, intr-un pahar cu apa in tratamentul tusei, cistitei, uretritei.
- infuzie din muguri impotriva litiazei urinare si a bronsitei
Este calmanta. Extractul din muguri se ia cate 50-70 picaturi, o data pe zi, impreuna cu alte remedii sau 50 picaturi de trei ori pe zi singur. Beti 2-3 ceaiuri.
Tinctura
Peste 20 gr de ace de pin proaspete, tocate marunt; puneti 200 ml alcool alb de 70 grade si lasati la macerat 2 saptamani. Strecurati maceratul presand materia vegetala, filtrati-l si turnati-l in sticlute inchise la culoare.
Infuzie
Tot din muguri se poate prepara o infuzie calmanta, in caz de bronsita si litiaza urinara. Turnati 250 ml apa clocotita peste o lingura de muguri sfaramati bine. Lasati sa se infuzeze 15 minute si strecurati.
Nu exista.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Sfaturi diverse
Castravetele este, probabil, cel mai bun diuretic natural. Conține peste 40 % potasiu, 20 % fosfor, 10 % sodiu, clor și multe altele. Datorită procentului mare de siliciu și sulf, favorizează creșterea și întreținerea părului, întărirea unghiilor. Un bun remediu în oscilațiile de tensiune datorită procentului ridicat de potasiu.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale