Factorul curativ: frunzele bazilare fara petiol si cele tulpinare.
Afectiuni pentru care se recomanda: constipatii, bronsite.
Denumirea uzuala: Plamanarica (lat. Pulmonaria officinalis); denumire poplara: mierea ursului.
Scurta descriere:
Planta ierboasa, perena, mult raspandita in padurile de foioase din Romania. Are un rizom carnos, iar primavara din acesta ia nastere tulpina aeriana, cilindrica, fara ramificatii, cu frunze sensile, alungit-ovale, terminate cu o inflorescenta scropioidala, formata din 10-15 flori.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Saponozide, mucilagii, tanin, flavonoide, substante minerale, vitamina C si provitamina A (retinol).
Emolienta, expectoranta si astringenta.
Infuzie - administrata calduta, in 2-3 reprize pe zi (2-3 ceaiuri pe zi), ca reconstituant, diuretic si expectorant.
Infuzie - se pune apa fiarta peste frunzele uscate in prealabil si se oparesc. se acopera vasul cu un capac si se lasa putin, sa devina caldut. Proportia este de 5-10 gr de planta la 250 ml apa (o cana).
Nu exista.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Remedii populare
Tuse la copii - Se amestecă 100 gr miere cu 100 gr unt proaspăt și conținutul unui pachețel de vanilie. Se dă copilului, din acest amestec, de trei ori pe zi, câte o linguriță. Dacă se folosește miere de Tei și se adaugă și 2 gălbenușuri proaspete efectul apare după primele 2-3 lingurițe. Atenție: dacă văd copiii cum preparați această rețeta vor mânca totul deodată că le place. Tusea se oprește în câteva ore, dar după 24 de ore vor tuși în continuare. Dați-le numai câte un pic cu lingurița și întindeți tratamentul pe mai multe zile și dacă nu mai tușesc. Este un emolient excelent.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale