Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Podbal

Factorul curativ: frunzele fara petiol si inflorescentele fara peduncul, la inceputul dezvoltarii lor.
Afectiuni pentru care se recomanda: dischinezii biliare insotite de tulburari dispeptice; ca adjuvant in tratarea astmului bronsic.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Podbal (lat. Tussilago farfara).
Scurta descriere:
Planta erbacee, vivace, caracteristica locurilor argiloase, calcaroase si unemede. Are o radacina carnos, din care primavara iau nastere tulpinile florifere cu frunze rosiatice, inalte de 5-15 cm, si avand flori galbene, numeroase si dispuse in multe randuri. Dupa ce florile se usuca, apar frunzele bazale cu diametrul de 10-15 cm si margine inegal dintata. Infloreste din martie pana mai.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Mucilagii, inulina, tanin, substante minerale si amare - nitrat de potasiu si compusi ai zincului.
Colagoga, diuretica, emolienta si usor antispastica.

Recomandari:

Infuzie si decoct - 2-3 ceaiuri pe zi; cate o lingura la 2-3 ore in dischinezii biliare insotite de usoare tulburari dispeptice.
Tonic aperetiv datorita substantelor amare si ca adjuvant in tratarea astmului bronsic.
Alte indicatii fitoterapeutice in: reumatism, tuse, tuse convulsiva.

Preparare

Infuzie contra astmului bronsic: infuzie din 2-3 linguri flori sau frunze de podbal la o cana de apa, se bea cate o lingura la 2-3 ore.
Bronsita (faza incipienta, iritativa): infuzie concentrata din 2-3 linguri la o cana de apa, se bea o cana la 2-3 ore.
Cosmetica : - tenuri grase, seboreice: comprese calde cu infuzii din o lingura flori de podbal la 100 ml apa.
Emfizem pumonar: infuzie din 1-2 lingurite flori si frunze de podbal la o cana de apa, se beau 2-3 cani pe zi; infuzie din 2-3 linguri la o cana de apa, se ia cate o lingura la 3 ore.
Laringita (raguaeala): infuzie din 2-3 linguri flori si frunze la cana, se indulceste cu miere si se bea treptat in cursul unei zile.
Silicoza: infuzie din 2 linguri frunze uscate si maruntite la cana, se indulceste cu miere si se beau 2-3 cani pe zi, timp de 3 luni, recomandandu-se in acest timp sa se consume de 3 ori pe saptamana si cate 2 lingurite de hrean maruntit in miere (o parte hrean la doua parti de miere).

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Podbal

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

FitoterapieTarancuta

Remedii populare

Somn agitat la copii - Dis de dimineata se asterne o panza alba curata, pe iarba pajistii. Dupa ce s-a imbibat bine cu roua diminetii se va inveli copilul cu ea si va fi lasat sa doarma, pana ce panza se va usca pe corp.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale