Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Podbal

Factorul curativ: frunzele fara petiol si inflorescentele fara peduncul, la inceputul dezvoltarii lor.
Afectiuni pentru care se recomanda: dischinezii biliare insotite de tulburari dispeptice; ca adjuvant in tratarea astmului bronsic.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Podbal (lat. Tussilago farfara).
Scurta descriere:
Planta erbacee, vivace, caracteristica locurilor argiloase, calcaroase si unemede. Are o radacina carnos, din care primavara iau nastere tulpinile florifere cu frunze rosiatice, inalte de 5-15 cm, si avand flori galbene, numeroase si dispuse in multe randuri. Dupa ce florile se usuca, apar frunzele bazale cu diametrul de 10-15 cm si margine inegal dintata. Infloreste din martie pana mai.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Mucilagii, inulina, tanin, substante minerale si amare - nitrat de potasiu si compusi ai zincului.
Colagoga, diuretica, emolienta si usor antispastica.

Recomandari:

Infuzie si decoct - 2-3 ceaiuri pe zi; cate o lingura la 2-3 ore in dischinezii biliare insotite de usoare tulburari dispeptice.
Tonic aperetiv datorita substantelor amare si ca adjuvant in tratarea astmului bronsic.
Alte indicatii fitoterapeutice in: reumatism, tuse, tuse convulsiv.

Preparare

Infuzie contra astmului bronic: infuzie din 2-3 linguri flori sau frunze de podbal la o can de ap, se bea cte o lingur la 2-3 ore.
Bronit (faza incipient, iritativ): infuzie concentrat din 2-3 linguri la o can de ap, se bea o can la 2-3 ore.
Cosmetic : - tenuri grase, seboreice: comprese calde cu infuzii din o lingur flori de podbal la 100 ml ap.
Emfizem pumonar: infuzie din 1-2 lingurie flori i frunze de podbal la o can de ap, se beau 2-3 cni pe zi; infuzie din 2-3 linguri la o can de ap, se ia cte o lingur la 3 ore.
Laringit (rgueal): infuzie din 2-3 linguri flori i frunze la can, se ndulcete cu miere i se bea treptat n cursul unei zile.
Silicoz: infuzie din 2 linguri frunze uscate i mrunite la can, se ndulcete cu miere i se beau 2-3 cni pe zi, timp de 3 luni, recomandndu-se n acest timp s se consume de 3 ori pe sptmn i cte 2 lingurie de hrean mrunit n miere (o parte parte hrean la douz de pri miere).

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Podbal

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog
Doctor

Sfaturi diverse

Cobaltul este, de asemenea, un oligoelement esential. Este raspandit in intregul organism. In cantitati mai mari se afla in ficat, rinichi, cord si vasele sangvine. In organism, calea cea mai normala de patrundere este alimentatia. Cel mai important in acest proces este consumul de lapte crud, proaspat muls. Se intalneste in spanac, varza si alge. Alaturi de fier si cupru, cobaltul intervine direct in procesul de formare a hematiilor. Un rol important in mentinerea integritatii sistemului nervos si, indeosebi, a celui vegetativ-simpatic. Intervine direct in procesul de crestere al organismului. Lipsa cobaltului in organism favorizeaza aparitia anemiei pernicioase. Alimentatia vie, echilibrata si variata, mentine o sanatate perfecta, fara nici un fel de medicamente, la copii, adulti si varstnici.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale