Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Podbal

Factorul curativ: frunzele fara petiol si inflorescentele fara peduncul, la inceputul dezvoltarii lor.
Afectiuni pentru care se recomanda: dischinezii biliare insotite de tulburari dispeptice; ca adjuvant in tratarea astmului bronsic.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Podbal (lat. Tussilago farfara).
Scurta descriere:
Planta erbacee, vivace, caracteristica locurilor argiloase, calcaroase si unemede. Are o radacina carnos, din care primavara iau nastere tulpinile florifere cu frunze rosiatice, inalte de 5-15 cm, si avand flori galbene, numeroase si dispuse in multe randuri. Dupa ce florile se usuca, apar frunzele bazale cu diametrul de 10-15 cm si margine inegal dintata. Infloreste din martie pana mai.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Mucilagii, inulina, tanin, substante minerale si amare - nitrat de potasiu si compusi ai zincului.
Colagoga, diuretica, emolienta si usor antispastica.

Recomandari:

Infuzie si decoct - 2-3 ceaiuri pe zi; cate o lingura la 2-3 ore in dischinezii biliare insotite de usoare tulburari dispeptice.
Tonic aperetiv datorita substantelor amare si ca adjuvant in tratarea astmului bronsic.
Alte indicatii fitoterapeutice in: reumatism, tuse, tuse convulsiva.

Preparare

Infuzie contra astmului bronsic: infuzie din 2-3 linguri flori sau frunze de podbal la o cana de apa, se bea cate o lingura la 2-3 ore.
Bronsita (faza incipienta, iritativa): infuzie concentrata din 2-3 linguri la o cana de apa, se bea o cana la 2-3 ore.
Cosmetica : - tenuri grase, seboreice: comprese calde cu infuzii din o lingura flori de podbal la 100 ml apa.
Emfizem pumonar: infuzie din 1-2 lingurite flori si frunze de podbal la o cana de apa, se beau 2-3 cani pe zi; infuzie din 2-3 linguri la o cana de apa, se ia cate o lingura la 3 ore.
Laringita (raguaeala): infuzie din 2-3 linguri flori si frunze la cana, se indulceste cu miere si se bea treptat in cursul unei zile.
Silicoza: infuzie din 2 linguri frunze uscate si maruntite la cana, se indulceste cu miere si se beau 2-3 cani pe zi, timp de 3 luni, recomandandu-se in acest timp sa se consume de 3 ori pe saptamana si cate 2 lingurite de hrean maruntit in miere (o parte hrean la doua parti de miere).

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Podbal

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalogDoctor

Sfaturi diverse

Orezul dispune de proteine superioare in comparatie cu alte cereale. Are avantajul asimilarii aproape in intregime: 100 g orez aduc cca. 350 calorii. Este unul din alimentele cu continut foarte scazut de sodiu, indicat in bolile cardio-renale. Pentru cei aflati in perioada de trecere spre hrana vie, e bine sa retina faptul ca proportia de orez (fiert la foc domol) este de o cana la 3-4 cani de apa in clocot.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale