Factorul curativ: frunzele fara petiol si inflorescentele fara peduncul, la inceputul dezvoltarii lor.
Afectiuni pentru care se recomanda: dischinezii biliare insotite de tulburari dispeptice; ca adjuvant in tratarea astmului bronsic.
Denumirea uzuala: Podbal (lat. Tussilago farfara).
Scurta descriere:
Planta erbacee, vivace, caracteristica locurilor argiloase, calcaroase si unemede. Are o radacina carnos, din care primavara iau nastere tulpinile florifere cu frunze rosiatice, inalte de 5-15 cm, si avand flori galbene, numeroase si dispuse in multe randuri. Dupa ce florile se usuca, apar frunzele bazale cu diametrul de 10-15 cm si margine inegal dintata. Infloreste din martie pana mai.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Mucilagii, inulina, tanin, substante minerale si amare - nitrat de potasiu si compusi ai zincului.
Colagoga, diuretica, emolienta si usor antispastica.
Infuzie si decoct - 2-3 ceaiuri pe zi; cate o lingura la 2-3 ore in dischinezii biliare insotite de usoare tulburari dispeptice.
Tonic aperetiv datorita substantelor amare si ca adjuvant in tratarea astmului bronsic.
Alte indicatii fitoterapeutice in: reumatism, tuse, tuse convulsiva.
Infuzie contra astmului bronsic: infuzie din 2-3 linguri flori sau frunze de podbal la o cana de apa, se bea cate o lingura la 2-3 ore.
Bronsita (faza incipienta, iritativa): infuzie concentrata din 2-3 linguri la o cana de apa, se bea o cana la 2-3 ore.
Cosmetica : - tenuri grase, seboreice: comprese calde cu infuzii din o lingura flori de podbal la 100 ml apa.
Emfizem pumonar: infuzie din 1-2 lingurite flori si frunze de podbal la o cana de apa, se beau 2-3 cani pe zi; infuzie din 2-3 linguri la o cana de apa, se ia cate o lingura la 3 ore.
Laringita (raguaeala): infuzie din 2-3 linguri flori si frunze la cana, se indulceste cu miere si se bea treptat in cursul unei zile.
Silicoza: infuzie din 2 linguri frunze uscate si maruntite la cana, se indulceste cu miere si se beau 2-3 cani pe zi, timp de 3 luni, recomandandu-se in acest timp sa se consume de 3 ori pe saptamana si cate 2 lingurite de hrean maruntit in miere (o parte hrean la doua parti de miere).
Podbalul este interzis categoric celor cu afectiuni ale ficatului si alcoolicilor. Provoaca dureri abdominale, greata, stari febrile, icter.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Remedii populare
Leac pentru insomnie, palpitații și agitație nervoasă - Se prepară un amestec din plante uscate și mărunțite de Talpa-gâștii, flori de Păducel și rădăcini de Valeriană, luate în cantități egale. Peste o lingură de amestec se toarnă 200 ml apă clocotită, se lasă să se infuzeze timp de o oră și se strecoară. Infuzia se bea călduță, câte 50 ml de patru ori pe zi, înainte de mesele principale și înainte de somn.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale