Terapii Naturiste

Portocal

Factorul curativ: fructul
Afectiuni pentru care se recomanda: anorexie, astenie, dispepsie, hipervascozitate sangvina, tulburari intestinale.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Portocal (lat. Citrus aurantium).
Calitati curative si actiune farmaceutica:
- antiinfectios, aperitiv, diuretic, fluidifiant sangvin, laxativ, tonic general.

Recomandari:

- vin impotriva anorexiei, asteniei, dispepsiei, hipervascozitatii sangvine, tulburarilor intestinale.

Preparare

Vin
- o portocala bine spalata, 1 l vin alb, 12 cuisoare, 1 baton scortisoara, 100 g zahar, 50 ml rachiu.
Se pun cuisoarele si portocala taiata intr-un borcan. Se adauga scortisoara, zaharul si rachiul. Se acopera cu vin alb si se lasa la macerat 30 de zile. Se filtreaza si se pune in sticle. Se foloseste dupa 2-3 luni.
Varianta 2
Se acopera cu vin alb coaja de la trei portocale amare, netratate. Se adauga o lingurita cu seminte de coriandru si 150 g zahar. Se lasa in repaus, la rece, 10 zile. Se filtreaza.
Varianta 3
- 1 l vin rosu, 4 portocale taiate bucati si zeama de la o portocala se lasa la macerat 10 zile. Apoi se adauga 50 ml rachiu si 120 g zahar. Se amesteca inainte de filtrare.
Varianta 4
Se amesteca 1 l vin alb, sucul unei portocale, 3 flori de musetel, un baton de scortisoara, doua cuisoare, 120 g zahar si 50 ml rachiu. Se filtreaza dupa 8 zile de macerare.
Varianta 5
Se taie in rondele o portocala si o lamaie. Se adauga 1litru de vin rosu, doua migdale amare sparte, 50 ml rachiu si 200 g zahar. Se lasa la macerat 40 de zile. Se filtreaza si se imbuteliaza.
Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese.
Suc de portocale si lamai
Intr-un litru de apa, se pun la fiert, vreme de 10 minute, 2 portocale si 6 lamai taiate felii. Se adauga 4 linguri de miere si se pun din nou la fiert 5 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se beau 5 pahare pe zi, in care se adauga cate o lingurita de suc de lamaie proaspata.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Portocal

© Editura Fidelia
27.02.2007




Doctor

Sfaturi diverse

Cobaltul este, de asemenea, un oligoelement esențial. Este răspândit în întregul organism. În cantități mai mari se află în ficat, rinichi, cord și vasele sangvine. În organism, calea cea mai normală de pătrundere este alimentația. Cel mai important în acest proces este consumul de lapte crud, proaspăt muls. Se întâlnește în spanac, varză și alge. Alături de fier și cupru, cobaltul intervine direct în procesul de formare a hematiilor. Un rol important în menținerea integrității sistemului nervos și, îndeosebi, a celui vegetativ-simpatic. Intervine direct în procesul de creștere al organismului. Lipsa cobaltului în organism favorizează apariția anemiei pernicioase. Alimentația vie, echilibrată și variată, menține o sănătate perfectă, fără nici un fel de medicamente, la copii, adulți și vârstnici.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale