Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Portocal

Factorul curativ: fructul
Afectiuni pentru care se recomanda: anorexie, astenie, dispepsie, hipervascozitate sangvina, tulburari intestinale.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Portocal (lat. Citrus aurantium).
Calitati curative si actiune farmaceutica:
- antiinfectios, aperitiv, diuretic, fluidifiant sangvin, laxativ, tonic general.

Recomandari:

- vin impotriva anorexiei, asteniei, dispepsiei, hipervascozitatii sangvine, tulburarilor intestinale.

Preparare

Vin
- o portocala bine spalata, 1 l vin alb, 12 cuisoare, 1 baton scortisoara, 100 g zahar, 50 ml rachiu.
Se pun cuisoarele si portocala taiata intr-un borcan. Se adauga scortisoara, zaharul si rachiul. Se acopera cu vin alb si se lasa la macerat 30 de zile. Se filtreaza si se pune in sticle. Se foloseste dupa 2-3 luni.
Varianta 2
Se acopera cu vin alb coaja de la trei portocale amare, netratate. Se adauga o lingurita cu seminte de coriandru si 150 g zahar. Se lasa in repaus, la rece, 10 zile. Se filtreaza.
Varianta 3
- 1 l vin rosu, 4 portocale taiate bucati si zeama de la o portocala se lasa la macerat 10 zile. Apoi se adauga 50 ml rachiu si 120 g zahar. Se amesteca inainte de filtrare.
Varianta 4
Se amesteca 1 l vin alb, sucul unei portocale, 3 flori de musetel, un baton de scortisoara, doua cuisoare, 120 g zahar si 50 ml rachiu. Se filtreaza dupa 8 zile de macerare.
Varianta 5
Se taie in rondele o portocala si o lamaie. Se adauga 1litru de vin rosu, doua migdale amare sparte, 50 ml rachiu si 200 g zahar. Se lasa la macerat 40 de zile. Se filtreaza si se imbuteliaza.
Mod de administrare: cate 50 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese.
Suc de portocale si lamai
Intr-un litru de apa, se pun la fiert, vreme de 10 minute, 2 portocale si 6 lamai taiate felii. Se adauga 4 linguri de miere si se pun din nou la fiert 5 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se beau 5 pahare pe zi, in care se adauga cate o lingurita de suc de lamaie proaspata.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Nu exista.


Portocal

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalogSfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale