Factorul curativ: rizomii cu radacina, frunzele
Afectiuni pentru care se recomanda: constipatii
Denumirea uzuala: Stevie (lat. Rumex alpinus); denumire populara: stevia stanelor.
Scurta descriere:
Specie ierboasa perena, bogat foliata, inalta de pana la 1-1,5 m. Partea subterana este un rizom gros, tarator, cu multe ramificatii, avand niste striatii. Tulpina este aeriana, erecta. frunzele bazale sunt foarte lungi si late, iar cele de pe tulpina mult mai mici si alungite. Florile sunt in inflorescente terminale verzi si alungite. fructul este o nucula mica de cca 3 mm. Rizomii cu radacini se scot primavara timpuriu sau toamna (septembrie-octombrie).
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Tanin, derivati oximetilantrachinonici - crizofanol, emodina, fiscionina, crizofaneina, reocrizina.
Rizomii sunt utilizati ca inlocuitor in reventul asiatic. Au actiune laxativ-purgativa.
Cura cu ztevie
Planta se spala si se inlatura radacinile seci si se taie partile aeriene. Pentru uscare, rizomii mai lungi se scurteaza, iar cei grosi se despica longitudinal.
Cura cu salata din frunze proaspete: dimineata: la 5-6 minute dupa trezire, consuma 60-70 g de frunze crude de stevie, intr-o salata cu putin ulei si bine acrita cu zeama de lamaie. Este important sa nu consumati niciun fel de lichid inainte de salata. Lipsa fluidelor in stomac favorizeaza digestia specifica a unor pigmenti din stevie, cu rol indirect in slabire. Dupa micul dejun, care trebuie sa aiba un volum mic, sarac in calorii, consumati 150-200 g mancare calda de stevie, adica frunze bine maruntite si fierte, in care se adauga numai sare, ulei si putin bulion.
Pranz: dejunul trebuie sa fie mai sarac in fluide (supe, ciorbe) si total lipsit de proteine si grasimi de porc. Stevia trebuie servita ca salata cruda, nesarata si acrita cu zeama de lamaie. Dupa masa se mananca o feliuta subtire de lamaie. Este important ca in urmatoarea ora dupa dejun sa nu se consume mai mult de 100 ml apa, de preferat deloc.
Seara: cu 20-25 de minute inainte de cina se consuma 150-200 g salata de stevie in amestec cu 70 g urzici crude. La masa de seara se consuma mancare de stevie fierbinte, alaturi de o friptura slaba de vita sau pui. Dupa cina se bea o limonada naturala, indulcita cu maximum o lingurita rasa de zahar.
Salata - 50-60 gr de frunze, cu putin ulei si bine acrita cu zeama de lamaie.
Mancare de stevie - frunze bine maruntite si fierte, in care se adauga numai sare, ulei si putin bulion.
Stevia este contraindicata bolnavilor de tuberculoza. Uneori provoaca uremie.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Sfaturi diverse
Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Pentru copiii până la 1 an, nevoile zilnice sunt de 0,7 grame, 1 gram până la 10 ani, 1,2 grame între 10 și 12 ani, 1,4 grame între 12 și 18 ani. În timpul sarcinii se recomandă 1,2 grame calciu zilnic, iar în perioada de lactaţie 1,3 grame zilnic. Cele mai bogate produse în calciu sunt: toate produsele lactate, gălbenușul de ou, legumele (inclusiv fasolea verde și boabele), mazărea (boabe), morcovii, țelina, gulioarele, castraveții, varza, fructele (îndeosebi merele), cerealele, floarea soarelui etc.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale