Terapii Naturiste
Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog

Stevie

Factorul curativ: rizomii cu radacina, frunzele
Afectiuni pentru care se recomanda: constipatii

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Stevie (lat. Rumex alpinus); denumire populara: stevia stanelor.
Scurta descriere:
Specie ierboasa perena, bogat foliata, inalta de pana la 1-1,5 m. Partea subterana este un rizom gros, tarator, cu multe ramificatii, avand niste striatii. Tulpina este aeriana, erecta. frunzele bazale sunt foarte lungi si late, iar cele de pe tulpina mult mai mici si alungite. Florile sunt in inflorescente terminale verzi si alungite. fructul este o nucula mica de cca 3 mm. Rizomii cu radacini se scot primavara timpuriu sau toamna (septembrie-octombrie).
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Tanin, derivati oximetilantrachinonici - crizofanol, emodina, fiscionina, crizofaneina, reocrizina.
Rizomii sunt utilizati ca inlocuitor in reventul asiatic. Au actiune laxativ-purgativa.

Recomandari:

Cura cu ztevie
Planta se spala si se inlatura radacinile seci si se taie partile aeriene. Pentru uscare, rizomii mai lungi se scurteaza, iar cei grosi se despica longitudinal.
Cura cu salata din frunze proaspete: dimineata: la 5-6 minute dupa trezire, consuma 60-70 g de frunze crude de stevie, intr-o salata cu putin ulei si bine acrita cu zeama de lamaie. Este important sa nu consumati niciun fel de lichid inainte de salata. Lipsa fluidelor in stomac favorizeaza digestia specifica a unor pigmenti din stevie, cu rol indirect in slabire. Dupa micul dejun, care trebuie sa aiba un volum mic, sarac in calorii, consumati 150-200 g mancare calda de stevie, adica frunze bine maruntite si fierte, in care se adauga numai sare, ulei si putin bulion.
Pranz: dejunul trebuie sa fie mai sarac in fluide (supe, ciorbe) si total lipsit de proteine si grasimi de porc. Stevia trebuie servita ca salata cruda, nesarata si acrita cu zeama de lamaie. Dupa masa se mananca o feliuta subtire de lamaie. Este important ca in urmatoarea ora dupa dejun sa nu se consume mai mult de 100 ml apa, de preferat deloc.
Seara: cu 20-25 de minute inainte de cina se consuma 150-200 g salata de stevie in amestec cu 70 g urzici crude. La masa de seara se consuma mancare de stevie fierbinte, alaturi de o friptura slaba de vita sau pui. Dupa cina se bea o limonada naturala, indulcita cu maximum o lingurita rasa de zahar.

Preparare

Salata - 50-60 gr de frunze, cu putin ulei si bine acrita cu zeama de lamaie.
Mancare de stevie - frunze bine maruntite si fierte, in care se adauga numai sare, ulei si putin bulion.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Stevia este contraindicata bolnavilor de tuberculoza. Uneori provoaca uremie.


Stevie

© Editura Fidelia
27.02.2007

Plante medicinale Va invitam sa consultati si alte plante medicinale din catalog


FitoterapieDoctor

Sfaturi diverse

Zerul este un produs foarte valoros. Contine lactalbumina, lactoza, saruri minerale, enzime, vitamine. Poate fi folosit tranzitoriu, dupa dieta hidrica la copii cu tulburari acute de nutritie. Este colagog, diuretic, stimuleaza activitatile intestinelor. De doua ori pe zi, se recomanda consumul unei cesti de zer indulcit cu putina miere. Sugarilor li se administreaza 2-3 lingurite inainte de alaptare. Indicat in anemii, dispepsii, guta (cura de zer de la 500 ml pana la un litru pe zi). Trebuie sa fie proaspat si foarte curat. Sub forma de comprese (uz extern) este foarte eficient impotriva degeraturilor.Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale