Terapii Naturiste

Tei

Factorul curativ: florile cu sau fara bractee
Afectiuni pentru care se recomanda: bronsite, stari gripale; tensiune nervoasa; tulburari cardiace.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Teiul - aceasta denumire este data unui numar de trei specii: lat. Tilia platyphyllos, Tilia cordata si Tilia tomentosa.
Scurta descriere:
teiul este un arbore inalt, ce atinge pana la 40 m, cu o coroana densa si globuloasa. Frunzele sunt petiolate si dintate pe margini, in timp ce varful lor este ascutit. Florile au culoare alb-galbuie si sunt placut mirositoare. Floarea este hermafrodita, regulata de tipul 5, androceul format din numeroase stamine libere, dar dispuse in 5 grupe.
Fructele se recolteaza in iunie, chiar la inceput, dupa circa 2 saptamani culegandu-se si florile. Recoltarea trebuie facuta pe timp frumos, iar uscarea se face in strat subtire.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Mucilagii, ulei volatil, flavonozide, farnesol, tanin si colina.
Emolient datorta mucilagiilor, diaforetic si spasmolitic, chiar usor sedativ asupra sistemului nervos central.

Recomandari:

Infuzie - administrata ca expectorant in bronsite si stari gripale, ca sedativ nervos in stari de tensiune psihica si in insomnii: beti 2-3 ceaiuri pe zi, ultimul la culcare.

Preparare

Ceai - se fierb florile de tei pana dau primul clocot.
Infuzie - se oparesc cateva flori cu apa fierbinte, se acopera vasul cu un capac si se lasa sa infuzeze.

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Diabeticii sa nu indulceasca ceaiul de tei.


Tei

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Orezul dispune de proteine superioare în comparație cu alte cereale. Are avantajul asimilării aproape în întregime: 100 g orez aduc cca. 350 calorii. Este unul din alimentele cu conținut foarte scăzut de sodiu, indicat în bolile cardio-renale. Pentru cei aflați în perioada de trecere spre hrană vie, e bine să rețină faptul că proporția de orez (fiert la foc domol) este de o cană la 3-4 căni de apă în clocot.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale