Terapii Naturiste

Troscot

Factorul curativ: partile aeriene
Afectiuni pentru care se recomanda: hipertensiune arteriala, diaree, tuberculoza pulmonara, gastrite.

Prezentare generala

Denumirea uzuala: Troscot (lat. Polygonum aviculare).
Scurta descriere:
Este o planta ierboasa, anuala, mica, care creste intreg teritoriul tarii prin locuri necultivate si cultivate. Are radacina pivotanta, tulpina e adesea culcata la pamant sau ascendenta, ramificata si acoperita cu frunze alterne. Frunzele sunt mici, eliptice, iar florile sunt asezate dedesubtul frunzelor si sunt hermafrodite. Au o culoare alb-verzuie. Fructul este o achena. Infloreste din mai pana in septembrie. Partile aeriene trebuie recoltate in timpul infloririi, indepartandu-se radacina. uscarea se face in strat subtire in locuri aerisite.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Flavonozide, tanin si substante minerale bogate in acid silicic liber si combinat.
Astringenta, antidiaretic, mineralizant.

Recomandari:

Infuzie - 1-2 ceaiuri pe zi timp indelungat impotriva hipertensiunii arteriale si ca si componenta a ceaiului gastric.
Intern-neutralizeaza tranzitul intestinal si combate diareea. Precipita proteinele din continutul intestinal si diminueaza afectiunile inflamatorii. Actioneaza asupra epiteliului renal favorizand cresterea cantitatii de urina eliminata. Diminueaza tensiunea arteriala, este un antiinflamator in combaterea reumatismului, in ulcer stomacal, hemoragii intestinale, guta, tuberculoza, afectiuni ale aparatului cardiovascular.
Decoct
Uz intern 2-3 cani pe zi; uz extern: pentru cicatrizarea ranilor, bai locale pentru tratarea reumatismului si bolilor ginecologice – bai cu apa calda la 370 C in care se tine 15-30 minute, un saculet cu 500g planta uscata.

Preparare

Uz intern: infuzie din 1-2 lingurite la 200 ml apa clocotita.
Uz extern: infuzie concentrata din 3-4 linguri la 200 ml apa clocotita

Precautii, contraindicatii si alte comentarii

Troscotul in doze mari, intareste tonusul uterului, coagulabilitatea sangelui. Nu se recomanda femeilor insarcinate, pentru bolnavii cu inflamatii acute ale rinichilor sau vezicii urinare.


Troscot

© Editura Fidelia
27.02.2007



Doctor

Sfaturi diverse

Soia conține substanțe care protejează ficatul de acțiunile degradante ale diferitelor toxine, inclusiv a celor cu proprietăți cancerigene. Prin consumul de soia în alimentație, se micșorează nivelul colesterolului în sânge, ceea ce previne atât scleroza cât și infarctul miocardic. Produsele de soia pot fi folosite în terapia complexă a arterosclerozei și a diabetului.



Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.

tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale