Factorul curativ: rizomii cu radacini
Afectiuni pentru care se recomanda: afectiuni cardiace cu substrat nervos (aritmii, palpitatii); stari de nervozitate, anxietate; insomnii; colici stomacale de natura nervoasa; stari de astm; voma.
Mai "grea" decat sunatoarea, cu efecte sedative mai puternice, valeriana este indicata in simptomele mai dure ale debutului menopauzei, cum ar fi starile de anxietate (teama fara motiv aparent), de nervozitate, de iritabilitate psihica, de furie etc. Este unul dintre cele mai bune leacuri si in diferitele tipuri de insomnie, foarte frecvente in perioada premenopauzei, dand un somn adanc si linistitor. In fine, valeriana este pe termen lung un ajutor pretios pentru tratarea aritmiei cardiace, a hipertensiunii si, in general, a problemelor cardiovasculare care apar pe fond nervos in aceasta perioada.
Denumirea uzuala: Valeriana (lat. Valeriana officinalis), denumiri alternative: odoleanul.
Scurta descriere:
Valeriana este o specie ierbacee perena, din flora spontana, dar care este mai ales cultivata, initial cu o rozeta de frunze, apoi cu o tulpina erecta, neramificata, cu frunze tulpinale opuse, paroase mai ales la baza si pe spate, si cu flori in inflorescente terminale dense, asemanatoare cu o umbrela, avand culoarea de la rosu-liliachiu pana la alb.
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Ulei volatil, alcaloizi, acid cafeic si clorogenic, sescviterpene.
Sedativ de baza al sistemului nervos central, ca si al celui autonom al inimii; antispastic; antivomitiv.
- tinctura pentru tratarea problemelor emotionale, pentru tinerea sub control a apetitului si contra problemelor cardiovasculare: se iau 50 de picaturi de valeriana de patru ori pe zi.
- tinctura pentru tratarea insomniei: se iau 1-2 lingurite diluate in jumatate de pahar de apa, cu 15-20 de minute inainte de culcare.
- pulbere impotriva starilor de nervozitate, a colicilor stomacale: se ia cate un varf de cutit, de 3 ori pe zi.
- infuzie impotriva problemelor cardiace: se bea treptat in cursul zilei sau seara la culcare.
Tinctura
Se obtine la fel ca si cea de lemn-dulce.
Pulbere
Se macina cu rasnita de cafea.
Infuzie
Se pune 1 lingurita de planta macinata la o cana de apa (250 ml).
Tratamentul cu tinctura de valeriana poate da, mai ales la inceput, stari de somnolenta in timpul zilei, precum si o anumita incetineala mentala. Farmacistii atrag atentia ca intreruperea brusca a tratamentului cu valeriana nu este benefica pentru echilibrul emotional. Din acest motiv, dozele de valeriana se reduc treptat atunci cand se doreste incheierea tratamentului. Valeriana (odoleanul) folosita timp indelungat, duce la inhibarea functiilor organelor interne, provoaca dureri de cap, greata, aritmie cardiaca, scaderea capacitatii de munca.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Sfaturi diverse
Cobaltul este, de asemenea, un oligoelement esențial. Este răspândit în întregul organism. În cantități mai mari se află în ficat, rinichi, cord și vasele sangvine. În organism, calea cea mai normală de pătrundere este alimentația. Cel mai important în acest proces este consumul de lapte crud, proaspăt muls. Se întâlnește în spanac, varză și alge. Alături de fier și cupru, cobaltul intervine direct în procesul de formare a hematiilor. Un rol important în menținerea integrității sistemului nervos și, îndeosebi, a celui vegetativ-simpatic. Intervine direct în procesul de creștere al organismului. Lipsa cobaltului în organism favorizează apariția anemiei pernicioase. Alimentația vie, echilibrată și variată, menține o sănătate perfectă, fără nici un fel de medicamente, la copii, adulți și vârstnici.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale