Factorul curativ: frunze
Afectiuni pentru care se recomanda: constipatie, sensibilitate la frig, hipotensiune, digestie dificila, inapetenta, afectiuni febrile.
Denumirea uzuala: Varza (lat. Brassica oleracea).
Calitati curative si actiune farmaceutica:
Moarea de varza nu este altceva decat zeama rezultata prin scurgerea verzei murate. Este un extract 100% natural din varza, imbogatit cu fermenti si enzime, cu principii active de la plantele aromatice puse in muraturi, si sare. Din pacate, moarea de varza a fost destul de putin studiata de catre stiinta, desi cu siguranta va veni vremea cand si ea va declansa o mica revolutie in lumea medicamentelor naturale.
Sucul de varza are prin excelenta efecte tonice, purificatoare, antiinflamatoare, fiind recomandat in mai mult de cincizeci de afectiuni. Se remarca prin faptul ca deblocheaza tranzitul intestinal, prin efectul sau de stimulare si de normalizare a digestiei si, nu in ultimul rand, prin actiunea sa anticancerigena.
- moare din frunze impotriva constipatiei, hipotensiunii. febrei, digestiei dificile, sensibilitatii la frig
Constipatie
- 3-4 pahare de moare de varza stimuleaza digestia, deblocheaza eliminarea si ajuta la dezintoxicarea traiectului digestiv. Acesta este si motivul pentru care, in multe sate romanesti, in timpul meselor traditionale de Craciun si de Anul Nou se serveste moare de varza din belsug, inainte de felurile de mancare mai grele, precum si la sfarsitul mesei.
Sensibilitate la frig
- prin continutul sau de vitamine, moarea de varza stimuleaza circulatia sangelui si, implicit, favorizeaza incalzirea corpului, inclusiv a extremitatilor (maini, picioare). Se consuma zilnic 1-2 pahare de moare de varza.
Hipotensiune
- moarea se foloseste in medicina traditionala romaneasca pentru cei “slabi la inima”. Se bea dimineata, la pranz si seara cate un pahar de moare de varza, mai ales in timpul sezonului rece.
Digestie dificila, inapetenta
- moarea de varza este un stimulent digestiv puternic si mai ales rapid. Se bea inainte de masa o jumatate de pahar de moare de varza, apoi, in timpul mesei, se mai poate lua cate o inghititura din acest stimulent digestiv, ori de cate ori simtim nevoia.
Afectiuni febrile
- se bea cate un pahar de moare de varza pe stomacul gol de 3-4 ori pe zi. Moarea de varza in cantitati ceva mai mari regleaza temperatura corpului, mareste rezistenta organismului la febra si, se pare, are si efecte stimulente imunitare.
- suc din frunze deoarece contine mult acid lactic natural, care stimuleaza metabolismul si digestia. E foarte indicat in sedentarism si cand ne simtim prea satui. Are multa vitamina K si C.
Constipatie, prevenirea viermilor intestinali
- se bea dimineata si seara cate o jumatate de pahar-un pahar de suc de varza. Pentru un gust mai bun, se adauga cateva picaturi de suc proaspat de lamaie.
Cancer al tubului digestiv
- se combina un pahar de suc de varza cu doua pahare de suc de morcov. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Tratamentul dureaza trei luni, timp in care se va mentine o alimentatie strict vegetariana si preponderent crudivora.
Cancer la gat
- se aplica tratamentul de la cancerul cu localizare pe tubul digestiv. Suplimentar, se face, de trei ori pe zi, cate o gargara cu suc proaspat de varza.
Diabet
- se bea jumatate de pahar de suc de varza dimineata si la pranz. Acest remediu are un efect foarte interesant de stabilizare a valorilor glicemiei.
Adenom de prostata
- se face o cura de trei luni, in care se bea cate o jumatate de pahar de suc de varza, de trei ori pe zi, dimineata, la pranz si seara. Tratamentul cu suc de varza are efecte puternic antiinflamatoare asupra prostatei si a traiectului urinar.
O combinatie pentru a slabi rapid:
- 200 ml varza + 200 ml grepfrut. Se bea din acest amestec cate un pahar, cu 5-10 minute inaintea fiecarei mese. Este o combinatie mai putin obisnuita intre un suc alcalin (cel de varza) si un suc acid (cel de grepfrut), care are un puternic efect inhibitor al apetitului alimentar si favorizeaza ajungerea rapida la satietate pentru o perioada lunga de timp. Un tratament dureaza doua luni si se poate relua la nevoie dupa o pauza de 10 zile.
Moare de varza
Se pune varza la murat cu sare, cimbru, hrean si alte mirodenii, pastrandu-se in butoaie. Se lasa peste iarna sau la soare pana se inmoaie.
Suc de varza
La fel ca si celelalte sucuri prezentate pana acum, este obtinut prin stoarcerea prin centrifugare a frunzelor de varza proaspete si bine spalate.
Nu exista.
© Editura Fidelia
27.02.2007
Remedii populare
Vindecarea ulcerului gastric, duodenal și a gastritelor - Compoziție: 60 ml apă (două linguri de supă), o lingură de mălai cernut foarte fin, o lingură de miere de albine nefalsificată. Se pune apă la fiert într-un ibric, se pune făină de mălai și se freacă la foc mic circa un minut. Se ia de pe foc, se adaugă mierea de albine și se amestecă până ce se obține o pastă perfect omogenă. Se consumă călduță, dimineața, pe stomacul gol. Efectul tratamentului se simte după consumarea a circa 400 g miere de albine. În timpul tratamentului, nu se consumă băuturi alcoolice.
Sfaturile și orice alte informații despre sănătate disponibile pe TerapiiNaturiste.ro au doar scop informativ, nu sunt sfaturi medicale, nu sunt menite să înlocuiască recomandarea medicului. Utilizatorii își asumă toată responsabilitatea pentru aplicarea conținutului asupra lor.
tratament - terapie - naturist - reţete - sănătate - boala - medicina - alternativă - populară - catalog plante medicinale